Kratki pregled ljekovitih macerata

Jednostavnim rječnikom rečeno, macerati su različiti pripravci koji se dobivaju potapanjem dijelova biljaka u biljnim uljima. Tim se postupkom dobivaju pripravci u kojima se nalaze ljekovite komponente biljaka, topive u uljima. Zbog toga nimalo ne čudi da ljekoviti macerati zauzimaju važno mjesto u prirodnoj kozmetici.

U četvrtom dijelu našeg velikog serijala o biljnim uljima upoznat ćemo vas s najvažnijim ljekovitim maceratima, kako onima koji se u kozmetičke svrhe koriste stoljećima, tako i onima koji su mnogima još uvijek pomalo egzotični. Ukoliko vas blagotvorne karakteristike nekih od njih posebno zainteresiraju, pozivamo vas da nas kontaktirate sa vašim pitanjima te da svakako posjetite i naš dobro opremljeni web shop.

Pregled ljekovitih macerata:

Brđanka (arnika) (Arnica montana L., Asteraceae)

brdjanka

Arnika je stoljećima bila korištena u fitoterapiji za liječenje manjih ozljeda kože, regeneraciju ozljeda i opekotina, modrica, bolova nakon trauma (udarci, istegnuća), te bolova u zglobovima i mišićima raznih uzroka. U iste namjene koristi se i danas. Ugodnog je mirisa cvijeta arnike, uglavnom žute boje (ovisno i o biljnom ulju u kojem se macerira), a aktivni spojevi su laktoni poput helenanina, te karotenoidi i fitosteroli. Macerira se uglavnom u ulju suncokreta, masline, badema, marelice i drugim uljima. Osim od vrste A. montana, macerat se spravlja i od uzgojne vrste A. chamissonis ssp. chamissonis).

Bršljan, list (Hedera helix L., Araliaceae)

brsljan

Macerat  lista  bršljana  ne  koristi  se kod  kašlja  kao  drugi tipovi ekstrakta,  već  potiče  cirkulaciju  u koži,  te metabolizam kože i potkožnog tkiva. Jedna od glavnih namjena je tretman celulita, što ga čini vrlo popularnim maceratom. Koristi se i kod problema s cirkulacijom, slično kao i ulje tamanua i macerat vinove loze, te kod zastoja limfe s limfotoničnim eteričnim uljima.

Centela (gotu kola) (Centella asiatica (L.) Urban, Mackinleyaceae)

centela

Drevna ajurvedska biljka jedna je od službeno priznatih ljekovitih biljaka. Ulje centele potiče regeneraciju kože, koristi se u anti‐age kozmetici, daje kožu vlažnost i mekoću, no daleko popularnija upotreba je ona kod celulita. Premda se za upotrebu centele kod celulita zna već dugo, tek je nekoliko komercijalnih linija lansiralo ovu biljku u zvijezde. Macerat se spravlja u raznim uljima, obično onima koja se lako upijaju (badem, lješnjak, marelica), ali i vrlo hranjivim uljima (npr. plod divlje ruže). Bez obzira na fokusiranost na celulit, ne zaboravite upotrebu ovog macerata u liječenju manjih ozljeda kože te tretmanu ožiljaka poput strija.

Gardenia Inka  (Llave   t’ika)   (Tripodanthus   acutifolius   (Ruiz   &   Pav.)   Tiegh., Loranthaceae)

gardenia

Macerat  gardenije  plijeni pažnju zanosnim, gotovo parfemskim mirisom. Stoga je idealan dodatak za njegu kože ljudi koji vole profinjene mirise. Aktivni spojevi daju koži vlažnost, a uglavnom se  koristi  za  suhu  i mješovitu  kožu  te  za  pakunge  za  kosu. Macerira se u ulju brazilskog oraha, koje se vrlo brzo upija, ali i u uljima badema te drugima. Tripodanthus je inače parazitna biljka slične biologije kao i imela.

Gavez (Symphytum officinale L., Boraginaceae)

gavez

Uz  arniku,  gavez  je  najpoznatiji  macerat  u  narodnoj  medicini. Koristi  se  za  iste  tegobe ‐ manje ozljede kože i potkožnog tkiva, bolove u mišićima i zglobovima, modrice, ali i za hemoroide. Jedni od aktivnih spojeva su alkaloidi poput alantoina. Tradicionalno se macerirao u svinjskoj ili kozjoj masti, u današnje doba uglavnom se macerira  u  ulju  suncokreta, badema i jojobe. Ima karakterističan miris korijena gaveza.

Indijska smokva, macerat plodova (Opuntia ficus­indica (L.) Mill., Cacataceae)

indijska smokva

Osim biljnog ulja indijske smokve, od iste biljke se dobiva macerat spravljen u uljima poput suncokreta i badema. Ugodnog, vodenog mirisa, macerat indijske smokve sadrži cijeli koktel aktivnih tvari: karotenoide, vitamin E i tokotrienole, fitosterole te alkohole poput heksakozanola. Snažno potiče regeneraciju kože, brzo se upija i omekšava  kožu,  jedan  je od  skrivenih  sastojaka  skupih  anti‐age preparata, daje koži sjaj i elasticitet. Na žalost, ovaj je macerat relativno rijedak i poznat profesionalcima.

Kantarion (gospina trava) (Hypericum perforatum L., Clusiaceae)

kantarion

Sveprisutni macerat štandova na jadranskoj obali jedan je od rijetkih macerata kojeg spravlja skoro svaki dom. Tradicionalno se spravlja u maslinovom ulju, ali i u ulju lješnjaka, marelice, repice, sezama te drugih ulja. Kod maceriranja mora se izlagati suncu, jer svjetlost ubrzava nastanak aktivnih tvari. To često dovodi do toga da ulje užegne (oksidira). Većina ulja na štandovima, pa i u trgovinama, upravo je na žalost užegnuto. Macerat kantariona koristi se kod upalnih bolesti kože, te poput gaveza i arnike, za bolove mišića i zglobova. Koristi se nakon sunčanja te za liječenje opekotina. Fototoksično je, stoga se ne koristi kao ulje za sunčanje. Ljudima koji lako tamne može ubrzati tamnjenje kože, no većini ljudi može pojačati opekotine izazvane sunčanjem, te izazvati pojavu “fleka” na koži.

Ljiljan (Lilium candidum L., Liliaceae)

Ljiljan

Macerat ljiljana se u balkanskim krajevima tradicionalno spremao u Bosni, premda je to poznata, ali i zaboravljena europska biljka za kozmetiku. Uglavnom se spravlja u bademu i suncokretu. Daje koži sjaj i vitalnost, a koristi se i u pakunzima za kosu. Uz ekstrakt tratinčice, ima reputaciju da djeluje na hiperpigmentacije  (pjege) kože  i  sprečava  njihovo  nastajanje. Macerat ljiljana je i postao popularan jer dugom primjenom daje lijep, bijeli ten. U kemijskom sastavu mu se ističu fitosteroli, alkaloid etiolin koji i djeluje protiv hiperpigmentacije kože, te eterično ulje ugodnog mirisa koji podsjeća na vaniliju.

Monoi (Gardenia taitensis DC, Rubiaceae)

Monoi

Čaroban cvijet Francuske polinezije neobično je zamamnog mirisa. Macerat svježih cvjetova spravlja se tradicionalno u kokosovom maslacu postpukom sličnom enflourage­u. Vrlo se brzo apsorbira, njeguje i štiti kožu, a omiljen je u pakunzima za kosu.  Omiljen  je  upravo zbog  svojeg  parfemskog  mirisa. U svojoj postojbini ima reputaciju da djeluje protiv kožnih upala, da regenerira, i, što je zanimljivo, da djeluje afrodizijački. Odličan je macerat i za masažu.

Mrkva, korijen (Daucus carota L., Apiaceae)

mrkva

Macerat korijena mrkve još je jedna od primjena ove svestrane biljke u kozmetici. Bogat karotenoidima, koristi se prije, tijekom i nakon sunčanja, zbog visokog sadržaja karotenoida koji sprečavaju oštećivanje kože izazvano UV zrakama. Koristi se puno i u anti‐age kozmetici. Zanimljivo, koristi se i kao dodatak prehrani kao prirodni izvor vitamina A.

Neven (Calendula officinalis L., Asteraceae)

neven

Popularna vrtna biljka jedan je od omiljenih macerata u fitoterapiji. Macerat nevena smiruje upale, koristi se kod opekotina, u preparatima  nakon  sunčanja,  ali  i  kod  raznih  upalnih bolesti kože, od atopijskog dermatitisa, psorijaze, lihena te kod uboda insekata i opekotina od meduza. Koristi se puno u  kozmetici za  bebe  i  malu  djecu.  Macerat  se  tradicionalno spremao grijanjem u svinjskoj masti, a spravlja se i u maslinovom, bademovom i suncokretovom ulju. Prema našem iskustvu, najbolje se macerira u kokosovom maslacu, koji se vrlo brzo upija u kožu.

Stolisnik (Achillea millefolium L., Asteraceae)

stolisnik

Snažno protuupalan macerat prava je blagodat za sve upalne bolesti kože. Koristi se kao i macerat nevena za upalne bolesti kože. Ugodnog je mirisa i potiče regeneraciju kože, pa se u narodnoj medicini koristio za liječenje manjih ozljeda, te kod bolnih zglobova i mišića. Koristi se za njegu dječje kože, te za kožu sklonu iritaciji.

Tepezcohuite (Mimosa tenuiflora (Willd.) Poir., Fabaceae)

tepezcohuite

U doslovnom prijevodu drvo kože, tepezcohuite je u Srednjoj Americi isto što je u našim krajevima gavez ili arnika. Snažno potiče regeneraciju kože, ali i djeluje antibakterijski, što je rijetkost među maceratima.  Premda  se  koristi  puno stoljeća, postao je planetarno popularan nakon velikog potresa prije 16 godina u Meksiku, kada su  se  rane  nastradalih  liječile  prahom  kore ovog ljekovitog  stabla.  Koristi  se  kod oštećene, upaljene i inficirane kože. Nema mirisa, tako da macerat ima miris biljnog ulja. Vrlo je ugodan za kožu i ne iritira. Osim u obliku macerata, tepezcohuite koristi se i kao prah (posip za rane), a vodeni ekstrakti ulaze u brojne recepture emulzija i gelova za tuširanje.

Tratinčica (Bellis perenis L., Asteraceae)

tratincica

U prirodnoj kozmetici biljka Bellis perrenis postala je standard za liječenje hiperpigmentacija kože (pjege kože). Osim vodenih ekstrakata i tinktura, koristi se za tu namjenu i uljni macerat ove biljke. Potiče i cirkulaciju u koži, pa je dobar kod stanjene i zrele, devitalizirane kože. Od ljekovitih sastojaka ističe se eterično ulje i triterpeni.

Urukum (Bixa orellana L., Bixaceae)

urukum

Macerat urukuma iznimno je bogat karotenoidima, još više nego macerat mrkve. Spravlja se maceriranjem praha urukuma u biljnim uljima poput badema, marelice, suncokreta i drugih ulja. Prisustvo karotenoida daje mu intenzivno crvenu boju. Koristi se u kozmetici kao i macerat mrkve. Kremama daje snažno žutu do narančastu boju.

Vanilija (Vanilla planifolia Jacks. ex Andrew)

vanilija

Da i nema ljekovito djelovanje, ovaj macerat bi bio vrlo popularan zbog svojeg rajski ugodnog, prehrambenog mirisa vanilije. Spravlja se od štapića vanilije bogatih vanilinom. Macerat vanilije zbog svojih aktivnih spojeva kao što je vanilin potiče regeneraciju kože, a svim uljima i emulzijama (kremama) daje posebno ugodan miris. Dobro se slaže s mnogim eteričnim uljima (citrusi, ruža, geraniji, palmarosa, bušin…). Kako bi se istaknuo miris vanilije, spravlja se u uljima koja nemaju snažan miris, ili čiji se miris dobro slaže s vanilijom. To su badem, marelica, orah i slična ulja.

Vinova loza, list (Vitis vinifera L., Vitaceae)

vinova loza

List crne vinove loze, danas zaboravljeni narodni lijek, koristio se kod problema s cirkulacijom, proširenim venama i ispucalim kapilarama. U istu namjenu koristi se i uljni macerat listova vinove loze. Pomaže kod ispucalih kapilara, kože sklone crvenilu, tegoba s venama, ali i kod celulita. Ubrzava metabolizam kože.

Autor: dr. Stribor Marković